sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Vuosi lähenee loppuaan

sukat16

Joulunpyhinä - tai oikeastaan matkalla pohjanmaalle ja tapanin päivänä ja sitä seuraavana torstaina tikuttelin kuopukselle sukat. Lanka on mustaharmaata Novita nostalgiaa, ohje Urho-sukat, tikutettu 3,5 mm:n puikoilla ja vauhdilla mentiin. Pidän Tiina Kuun ohjeista. Siipallekin on sukkalangat ostettuna ja mallikin katsottuna, samoin itselleni. Prinsessalle valmistui sukat  Kukkaketo-langasta torstaina Rautarouvaa ja Da Vinci koodia katsellessa. Sukat on jo perillä, ei tullut kuvattua, eikä punnittua.
Perjantaina oli käytävä töissä, kun muuan herrahenkilölle piti esitellä toimintaamme. Samalla hain kotoa vähän kankaita ja lehtiä.


kankaat8

Levittelin tilkkutyökankaat tuvan lattialle ja selailin lehtiä. Alkaisivatkohan kuiskutella, miksi haluavat vai laitanko takaisin kaappiin? Pientä supinaa alkoi jo kuulua - saa nähdä, alkaako jotain myös tapahtua.

sukat17

Minulta jäi noin vuosi sitten vaiheeseen nämä sukat. Mustaa kun on ja talvella iltaisin tekee, niin tietenkin silmukka onnistui putoamaan ja jouduin purkamaan muutaman kerroksenkin molemmista sukista ja sitten kai tuli mielenkiintoisempia projekteja. Nämä nyt olen kuitenkin päättänyt selättää. Lanka on ihanaa regia silk -sukkalankaa ja silkin ansioista tuntuu ipehmeältä neuloa. Toisaalta lanka on nyhrääntynyt jo pussissa, joten ei taida sukat olla pitkään siistit.

langat2

Perjantaina kävin lankakaupassa, kun keskimmäiseltä tuli tilaus sukista - vedensinivihreistä, solideista. No sellaistahan lankaa ei löytynyt, vain kaksi erilaista kirjavaa. Teen näistä "koevedokset" ja pidän ne itse, jos tulee ihan kamalat. Prinsessaltakin tuli tilaus - vaaleanpunaiset sukat, joissa on punaiset sydämet. Äitinsä oli sitä mieltä, että turkoositkin olisi ihan ok. Katsotaan, mitä pajassa kehkeytyy. Prinsessan (5v) ohje oli, että osta lankaa, jota voi pestä :). Tuleva käsityöihminen?

Lauantaina oli ihan kummallinen keli. Vastaranta oli hävinnyt ja maailma oli vahvassa sumussa. Päiväkävelyllä maisema näytti satumetsältä. Pakkanen nappasi hengityksen, joten nauttiminen sadusta jäi lyhyeen. Myöhemmin iltapäivällä keli kirkastui ja vastarantakin näkyi selvästi.
Kaiken hulinan jälkeen on haasteellista pysähtyä, lauantaina  olisi pitänyt taas päästä kiitämään jonnekin, kankaiden katselu, sukkien jatkaminen ja podcastien kuuntelu eivät antaneet riittävästi virikkeitä. Tuli mieleen, tarvitsenko jonkin retriitin ilman sähköisiä vempaimia - mukana ainoastaan joku kirja ja mahdollisesti yksi yksinkertainen keskeneräinen neule, jotta oppisin pysähtymään ja rauhoittumaan.

Jos joku olisi sanonut minulle, että vietän lauantai-iltaa siipan kanssa pelaten angry birdisä olisin nauranut. No, eilen illalla istuttiin vierekkäin pelaten - vielä tämä - vielä tämä - tämä on saatava läpi. Onneksi oli edes sukankudin kädessä, että siipan pelatessa sain tehtyä aina muutaman silmukan eteenpäin. Aika kului nopeasti, eikä ehtinyt mietiskellä turhia. Oli oikeastaan kivaa. Pitääköhän peli ladata myös omaan pikku Nexus7-tablettiini blogien, videopodcastien ja musiikin kaveriksi. Tabletti oli joululahjani, enkä taitaisi pärjätä enää ilman sitä:)

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Tulkoon joulu

paivis 2012 

Olen jo pitkään suunnittellut tekeväni prinsessalle ja pikkusiskolle monitaskumekot. Sisäinen harmoniani joutui koetukselle, kun taskujen sijoitus on epäsymmetrinen. Pienempään mekkoon en saanut hihataskua, kun se oli niin pieni. Mekot ovat kooltaan 122 cm ja 98 cm. Ompelin kaupunkikotona mekot niin pitkälle, ettei tarvinnut käyttää enää saumusria. Enää oli jäljellä helman ja hihansuiden kääntö, nappien ja taskujen teko ja kiinnitys - oli siinä silti vielä aika paljon tumpuloimista. Lopputulokseen olen tyytyväinen, toivottavasti saajatkin. Pieni kipinä syttyi, josko alkaisin tekemään kaapissa marinoituneet vaatetuskankaat päällepantaviksi.

joulukuusi (1024x768)

Tänään järjestelin paikat joulukuntoon, kaivoin kaapista liinat ja joulukoristeet. Lopuksi koristelin kuusen. Tänä vuonna keskimmäisen virkkaamilla tähdillä, itse tekemillän ifanttilankakoristeilla ja makramenarusydämillä. Mukaan mahtui vielä jokunen Aarikan sydän ja enkeli. Kuopus laittoi pieniä palloja ja ne olivatkin ainoat muovikoristeet.

Joulun tunnelma tulee minulle läheisten ja tärkeiden ihmisten tapaamisesta. Tämä on kolmas joulu, kun isääni ei enää ole. Muutama kyynel piti tirauttaa, kun koristelin kuusta, koska minun lapsuudenkotini perinteeseen kuului, että lapset koristelivat kuusen aattona isän kanssa. Osittain siksi, että joulupukin odotus ei tuntunut niin pitkältä. Samoin tehtiin vielä kaikkina vuosina, jolloin asuin jo muualla oman perheen kanssa. Näen sieluni silmin isäni edelleen istumassa ruokailuhuoneessa omalla paikallaan tuomassa tuttuutta ja turvallisuutta.

Kahvin jälkeen lähdemme ajelemaan Pohjanmaalle anoppilaan ja äidin luo. Joulupäivän iltana palaamme takaisin ja tapanina saamme viettää yhdessäoloa omien tyttärien ja heidän perheidensä kanssa.

Toivotan sinullekin sydämellistä ja lämminhenkistä joulua.

lauantai 22. joulukuuta 2012

Joululahjontaa

IMG_3683 (1024x768)

Pitkään pyöri päässäni ajatus tulitikkuaskien koristelusta. Tässä on ensimmäinen versio aiheesta. Tiimissäni on töissä 17 ihanaa naista. Joulumuistamiseksi annoin kunkin valita yhden tikkuaskin tai aiemmin blokkaamani kakkupannunlapun tai kakku-/kissamukinalusen. Hyvin kävivät kaupaksi. Itselle jäi pari tikkuaskia ja mukinalustaa. 

Nyt olen vapaa-ajankodilla. Tuvassa on mukava istua takkatulen loimussa joulumusiikkia kuunnellen, kun viime viikonloppuna tehtiin joulusiivot. Vielä täytyy asetella joulukoristeet paikoilleen. Muutama lahja on vähän vaiheessa ja paketoimatta. Vähän leipomisiakin on suunnitelmissa. Kaiken kiireen jälkeen vähitellen joulumieli hiipii sisimpään. Täällä mökillä mieli aina rauhoittuu ja toivoo, että täällä voisi olla pidempään.

Tunnelmallista joulua, jos vielä ehditte täällä piipahtaa ennen joulua.

torstai 13. joulukuuta 2012

Glögiaikaan

roskat

Killalla oli tiistaina pikkujoulut. Olin luvannut tuoda "roskat" glögiin. Ei ollut kiva viedä pelkkää rusina- ja mantelipussia, joten toteutin pitkään mielessä muhineen ajatuksen purkkien päällysistä. Joskus kesällä olin kuvitellut tekeväni näitä myyjäisiin erilaisilla kuvilla ja teksteillä, mutta eihän se sitten toteutunut.

kortit2

Tänä vuonna olin päättänyt tehdä itse joulukortit. Wienistä ostin joulutähtikangasta ja enkelipehmotarroja. Tampereen messuilta ostin paketin kortteja, osa punaisia ja osa vihreitä. Puolivälissä tuli harmitus, kun väkerisin ilta toisensa jälkeen ääriviivatarroilla kultaista reunusta ja sisälle samoilla tarroilla tekstiä: Hyvää Joulua & Onnellista Uutta Vuotta. Loppu menikin sitten jo vauhdilla. Siippa teki tarrat kuoriin eilen illalla ja aamulla laittoi merkit ja vei postiin. Nämä kuusi tein tänään ja enkelitkin loppuivat vähän kesken. 40 kortin väkertäminen voisi olla vähän vaivattomampaakin. Tai sitten ensi vuonna ostan taas Raijamin kortit.

kankaat7

Ystävä tuli itsenäisyyspäivänä takaisin Suomeen ja toi minulle saksalaisia kankaita. Jouluiset kankaat saivat sormeni syyhyämään, mutta taidan säästää ne kuitenkin ensi vuoteen. Ja sain vielä vähän vihanneskankaitakin keittiöteemaan (olin nämä tilannut ja maksoinkin:)).

Miksi ollaan jo joulukuun puolivälissä, aika menee aivan liian nopeasti.

Sain Sinipellavaiselta tunnustuksen. Kiitos kovasti, se tuli niin kiireiseen saumaan, että en ehdi nyt pohtia asioita itsestäni. Tunnustus kuitenkin aina lämmittää mieltä, kiitos.

Iloista päivän jatkoa, jos täällä joku vielä ehtii poikkeamaan.

perjantai 7. joulukuuta 2012

Finishing friday

Olen nauttinut muutamasta lomapäivästä täysin siemauksin omille asioille antautuen.
Keskiviikkona kävin kaupungilla asioilla. Kaikki mitä listalla oli, tuli hoidettua, joitain oli jäänyt laittamatta listaan ja se unohtui.:)
Itsenäisyyspäivän messun jälkeen suuntasimme mökille. Levittelin kankaani ja kutimeni ja aloin harrastaa. Illalla piti tietenkin katsoa linnan pukuloistoa.

kassit

Pikkutytöille tein kassit joululahjaksi. En ole koskaan käyttänyt mitään materiaalia näin tehokkaasti loppuun. Kangas oli jämäpala kesällä tekemistäni penkin päällisistä. Kädensijoihin oli laitettava vinokaitaletta, muuten kangas ei olisi riittänyt, kassin sisällä viimeistelyyn käytin myös vinokaitaletta.

kauluri2 


Zu
zu´s petal
-kauluri on nopeatekoinen ja helppo esim. matkaneuleena. Tässä lankana on Silje Alpakka, kulutus 72 g puikolla 4 mm. Lanka on Kauhavan kangasaitasta, kävin siellä syksyllä äitin kanssa.

kauluri3

Kävin äitin kanssa Tallinnassa Martinpäivän markkinoilla, josta äiti osti itselleen punaisen talvilakin. Hän osti myös Karnaluksista punaista Shoeller&stahlin Zimba top -lankaa. Lanka on sukkalankaa. Kaulurista tuli vähän napakampi, mutta riittävä kokoinen kuitenkin. Tämänkin tein 4 mm:n puikoilla ja kulutus oli 60 g.

langat

Näitä lankoja ostin Karnaluksista villatakkiin ja neulepuseroon. Takana oleva käsilaukku on Seinäjoen käsityömessuilta tilattu ja noudettu Tampereen kädentaitomessuilta. Tarpeena oli tuollainen pienehkö musta käsilaukku, johon mahtuu lompakko ja kännykkä. Tykkään kovasti.

keittiökankaat

Tampereen messuilla mopo karkasi käsistä, kun pääsin Kankaisen osastolle. Kiltamme pitää näyttelyn helmikuussa, aiheena on keittiö. Pitihän sitä sitten hamstrata keittiöaiheisia kankaita, kun vielä on vähän ajatus hukassa, mitä teen. Kankaiselle on tulossa omat weppisivut joulukuussa.

käsityökankaat

Olen vähitellen keräillyt aina, kun silmiin on sattunut, käsityöaiheisia kankaita. Niitä alkaa olla varastossa myös kohtuullinen määrä, joskus kai pitäisi jotain tehdäkin niistä. Mustat kankaat Kankaiselta ja vasemmanpuoleiset Tilkkutarhasta. Muutama kankaanpala oli löytänyt niin hyvin paikkansa, etten niitä enää löytänyt. Pellavamekon kuvat peilin kautta epäonnistuivat ja muutama Tampereen messuilta ostettu lankavyyhti on vielä kuvaamatta, joten tässä nyt nämä kuvalliset tunnustukset, kun niitä toivottiin.:)

Tänään tuli tehtyä pieni kävelylenkkikin, ettei varsin mökkiinny. Seuraavaksi uudet kujeet kehiin.

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Hyvää ensimmäistä adventtia

enkelit

Tampereen messuilta ostin Taito/etelä-pohjanmaan pisteestä enkelin tarvikepaketin. Matkanvarrella tuli mieleen, että taisin tehdä reikäkohdat liian tiiviiksi ja huovutus osoittikin, että arveluni oli oikea. Onneksi sain samaa Fritidsgarnia Merletosta. Tarvikepaketin siipiaineksesta tuli melkein kahdet siivet eli omaani tuli yksi kierros vähemmän. Enkeli on pullonpäällä ja sisällä 20 kappaleen ledvalosarja. Harjoituskappale jää itselle ja vähän paremmin onnistunut menee joululahjaksi.

Viime aikoina on tullut postailtua harvakseltaan. Kovasti olen ollut tekevinäni jotain, mutta valmistumisaste on ollut vähän huonompi. Isänpäiväviikonloppuna olin äitin kanssa Tallinnassa Martin päivän markkinoilla. Kävimme myös Karnaluksissa ja sieltä ostin vähän (5 m) kangasta ja langat yhteen villatakkiin ja yhteen puseroon eli suunnitellut täsmähankinnat.

Tampereen kädentaitomessut ovat ohittamattomat, täytyy olla vakava este, että jätän ne väliin. Palloilin siellä perjantain.Sain Seinäjoen messuilla tilaamani käsilaukun. Ostin myös pellavamekon. Olen suunnitellut sellaisen ostamista jo pitkään, mutta minunnäköistäni ei ole aiemmin kävellyt vastaan. Tarvelistalla oli muutamia kankaita, mutta sitten mopo karkasi käsistä Forssan Kankaisen ständillä. Nyt kankaat on tiloiteltu kangaskaappiin, enkä niitä kehtaa täällä esitellä ennenkuin valmiina tuotteina.

kupinaluset

Kiltamme osallistuu joulumyyjäisiin ja tein 18 kupinalusta. Tusina jouluisia ja puolitusinaa herkkukuvallisia.

patalaput

Pannulapuissa toistuu sama kakkuteema. Tehdessä tuli jokin ajatusvirhe ja kuviot jäivät reunustamatta. Aihiot olivat kalpean näköiset, mutta onneksi varastoista löytyi sopivan väristä polvekenauhaa, jolla sai vähän ilmettä.

Vielä eilen pääsi kastautumaan Näsijärvessä ja kiljahtamaan. Tänään näyttäisi ranta olevan jäässä. Edessä on laiturin nosto ja seuraavan kerran todennäköisesti veteen pääsee vasta vappuna omasta rannasta.


Mukavaa ensimmäistä adventtia kaikille.